Kawa Locoffee Etiopia Hambela Wamena by Tomasz Marczyński

Dostępność: dostępny
Cena: 48,90 zł 48.90
ilość szt.
Producent: Locoffee
EAN:   5903815292699

Opis

Ziarna LOCOFFEE to owoc współpracy kolarza Tomka Marczyńskiego z warszawską palarnią COFFEE PLANT.

Skąd pomysł na współpracę?

Kawa towarzyszy Tomkowi każdego dnia. Jego kawowe eksperymenty w poszukiwaniu wyjątkowych smaków i aromatów doprowadziły go do warszawskiej palarni COFFEE PLANT, a oni otworzyli przed nim świat kawy. I tak powstały pierwsze ziarna Locoffe – wówczas palone pod espresso.
Kawa, którą tutaj widzisz to Etiopia Hambela Wamena. Została stworzona z dbałością o każdy detal, który składa się na wysoką jakość: świeżo palone ziarna jakości specialty, wyselekcjonowane i pochodzące ze zrównoważonych upraw, w opakowaniu, które zapewni świeżość kawy na długo. Do tego podeszliśmy naprawdę serio.

Reszta jest (wciąż lub jeszcze bardziej) na luzie. Dlaczego na luzie? Etiopia Hambela Wamena została wypalona w stylu omniroast. Zaparz ją dowolną metodą. Poczuj smak tej kawy w gęstym, aromatycznym espresso i odkryj, jak ziarna rozwijają się parzone alternatywnie – w dripie. Eksperymentuj, smakuj, próbuj, odkrywaj. Na luzie!

Pij tak, jak lubisz najbardziej.

 

  • PROFIL PALENIA - OMNIROAST
  • PUNKTACJA - 87
  • KRAJ - ETIOPIA
  • REGION - HAMBELA, GUJI
  • OBRÓBKA - ANAEROBIC
  • ODMIANA - HEIRLOOM
  • PROFIL SENSORYCZNY - KWIATY, HERBATA, MANGO, WINNA KWASOWOŚĆ
  • UPRAWA - 2000-2200 M N.P.M.
  • ZALECAMY - DRIP / ESPRESSO
  • OPAKOWANIE 250g

 

Etiopia Hambela Wamena to ziarna odmiany Heirloom pochodzące z regionu Guji. Te, które znajdziesz w naszej paczce pochodzą z wyjątkowej metody obróbki anaerobic, Gdy wiśnie trafią do stacji myjącej, najpierw ma miejsce proces sortowania i segregowania. Do fermentacji beztlenowej wybierane są tylko te wiśnie, które są w pełni dojrzałe. Następnie wszystkie pakowane są szczelnie do worków GrainPro, które są termicznie zgrzewane. Po kilku godzinach, gdy resztki tlenu zostają zużyte przez mikroby i drobnoustroje, następuje proces beztlenowej fermentacji. Trwa on od 18 nawet do 24 godzin. Następnie worki są otwierane, a wisienki delikatnie rozkładane na łoża afrykańskie i rozpoczyna się proces suszenia na słońcu. Zajmuje on około 2-3 tygodnie, aż kawa nabierze odpowiedniej wilgotności. ej metodzie obróbki ziarna tej Etiopii zawdzięczają wyjątkowy charakter, kawa jest mocno kwiatowa oraz herbaciana, z nutą winnej kwasowości. W aromacie wyczuwalny jest także mango.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl